2008. október 8., szerda

Házigyurma

Tanultam egy új só-liszt gyurma receptet az óvónéniktől. Persze, mint utóbb kiderült, csak nekem volt ez újdonság. :) Mivel elmondás alapján nem tudtam pontosan megjegyezni a hozzávalókat, ezért rákerestem a neten.
Megtaláltam. :D

1!2 kg liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj
2 evőkanál borkősav

Borkősavat a gyógyszertárban sikerült beszerezni, annyit mérnek ki, amennyit kérek: 100g kb. 400Ft, az kb. 8 evőkanál. Élelmiszerboltban és gazdaboltban is kapható.
A hozzávalókat egy fazékba öntöttem. Összekevertem. Közepes lángon addig főztem, kavargattam, amíg csak bírtam. :) Hagytam kicsit hűlni, négy adagra osztottam a masszát majd temperával színeztem a gyurmát.
Ennyi és ilyen lett:



Kipróbáltuk, könnyen gyúrható, puha. Jó móka.
Azt mondják zacskóban tárolva hosszú ideig megőrzi az állapotát. Persze a színek előbb utóbb összekeverednek. :)

Forrás: Jamina, www.tyukanyo.hu, Főzött gyurma

4 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Szijjjja :)

Ilyen gyurmát én is szoktam főzni a gyerekeknek, szeretem az állagát, olyan play-doh-os vagy hogyhíjják :P
bár nem áll el túl sokáig (nekem legalábbis penészedni kezdett kb. 1 hét után), de nem nagy kunszt újat főzni.

Zsuzsi írta...

Dehülevagyok, most látom, odaírtad a forrást, aki én vagyok :D

krisssz írta...

Szia!

A http://halado.cewe-fotokonyv.hu/ oldalán a legújabb freebievel egy kihívás is indul. A pontos infókat az oldalon megtalálod. Ha feltöltesz képet , nyerhetsz egy ajándék kupont, amivel ingyen csináltathatsz egy fotókönyvet a Cewénél.
Ha érdekel, nézd meg az oldalt, szeretettel várlak:))
krisssz

Szunyó: írta...

Remélem jól vagytok! Egy kis játék, hogy újra halljunk Rólatok; a részletek a blogomon.